Negatywny koszyk świadczeń - Adamska-Golińska, Natalia (Menedżer Zdrowia, 2011)
Prawie 200 zweryfikowanych przypadków braku dostępu do świadczeń gwarantowanych opisano w bazie fundacji Watch Health Care (WHC). Największa liczba skarg dotyczy onkologii.