Dane wrażliwe - Sztąberek, Michał (Menedżer Zdrowia, 2011)
Zbieranie dodatkowych danych przez szpital zawsze musi się odbywać zgodnie z dwoma zasadami – legalności oraz adekwatności. Jeśli szpital będzie w stanie powołać się na odpowiednią przesłankę i spełnić inne zobowiązania wskazane w UODO, nie ma powodów do obaw, że nagle okaże się, iż przetwarzanie danych odbywa się nielegalnie.