Niedostępny specjalista - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2011)
Do najbardziej istotnych elementów oceny systemu ochrony zdrowia należy sposób kontraktowania i finansowania usług medycznych. W Polsce największymi bolączkami są podstawowa opieka zdrowotna oraz ambulatoryjna opieka specjalistyczna.