Analiza ekspresji wybranych genów kodujących aktywatorowe czynniki transkrypcyjne w komórkach przewodowego raka piersi in vitro poddanych działaniu paklitakselu - Ziaja-Sołtys, Marta; Rzymowska, Jolanta (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2011)
Cel pracy : Celem badań była ocena wpływu paklitakselu na ekspresję genów kodujących wybrane aktywatorowe czynniki transkrypcyjne w komórkach in vitro przewodowego raka piersi za pomocą techniki mikromacierzy. Materiał i metody : Do pierwotnych hodowli komórek przewodowego raka piersi podawano paklitaksel w stężeniach 60 ng/ml i 300 ng/ml. Obliczone stężenia odpowiadały dawkom stosowanym w mono- i politerapii raka piersi, a także uwzględniały liczbę przeprowadzanych cykli chemioterapii paklitakselem. Równocześnie prowadzono hodowle kontrolne komórek nabłonkowych przewodowego raka piersi, które inkubowano bez cytostatyku. Wyniki : Szesnaście z 21 badanych genów wykazało istotny statystycznie wzrost ekspresji w hodowlach komórek przewodowego raka piersi poddanych działaniu dawki 60 ng/ml paklitakselu: 15 genów w zakresie 1,8–3,3 (p < 0,05), natomiast poziom ekspresji genu ETS1 wzrósł 4,7-krotnie (p = 0,0227) w porównaniu z komórkami kontrolnymi. Druga stosowana dawka paklitakselu 300 ng/ml spowodowała w hodowlach efekt cytotoksyczny oraz nieistotny statystycznie spadek ekspresji wszystkich analizowanych genów w odniesieniu do komórek kontrolnych. Wnioski : Podsumowując, można stwierdzić, że wprowadzenie dawki 60 ng/ml cytostatyku do hodowli komórek przewodowego raka piersi spowodowało wzrost ekspresji genów dla czynników transkrypcyjnych, wzmacniających mechanizm działania badanego taksanu. Dlatego też można przypuszczać, że wartość ekspresji badanych genów dla aktywatorów transkrypcji w komórkach przewodowego raka piersi może stanowić czynnik prognostyczny i predykcyjny. Uzyskane wyniki skłaniają do dalszego badania funkcji analizowanych genów i ich produktów oraz istniejących między nimi zależności.