Diagnostyka różnicowa pojedynczego cienia okrągłego płuca na podstawie wybranych parametrów badań laboratoryjnych i obrazowych - Szlachcińska, Aleksandra; Kozak, Józef (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2011)
Cel pracy : Kompleksowe opracowanie zagadnienia diagnostyki pojedynczego cienia okrągłego płuca, a w szczególności ocena przydatności: • danych klinicznych, • analizy badań obrazowych, • wybranych parametrów badań laboratoryjnych. Materiał i metody : Grupę badaną stanowiło 50 pacjentów – 31 mężczyzn i 19 kobiet w wieku średnio 58,7 ±11,4 roku, leczonych operacyjnie z powodu pojedynczego cienia okrągłego płuca. U wszystkich przeprowadzano badanie podmiotowe, przedmiotowe, wykonano tomografię klatki piersiowej, bronchoskopię, spirometrię, badania laboratoryjne niezbędne do przeprowadzenia zabiegu chirurgicznego. Zakres badań laboratoryjnych poszerzono o ocenę stężeń LDH, fibrynogenu, markerów nowotworowych – CEA, Ca 15-3, Ca 19-9, NSE, SCC, Cyfra 21-1 oraz OB. Parametry te oznaczano z próbki krwi pobranej przy przyjęciu na oddział. Wyniki : Obecność zmiany złośliwej stwierdzono u 24 chorych, łagodnej u 26. Istotne statystycznie różnice pomiędzy chorymi ze zmianą łagodną i złośliwą stwierdzono: w wieku (54,46 vs 63,33 roku), wielkości cienia ocenianej na skanie płucnym tomografii klatki piersiowej (1,53 vs 1,91 cm) oraz lokalizacji (płat dolny prawy vs płat górny prawy). Nie stwierdzono zależności pomiędzy typem cienia okrągłego płuca a płcią, objawami klinicznymi, poziomem ocenianych parametrów laboratoryjnych. Wnioski : 1. U chorego z cieniem okrągłym płuca ryzyko rozwoju nowotworu złośliwego zwiększa: • wiek ≥ 56,5 roku, • wielkość cienia w badaniu tomografii klatki piersiowej w oknie płucnym ≥ 1,45 cm, • lokalizacja zmiany w płacie górnym prawym. 2. Ocena stężenia LDH, fibrynogenu, OB oraz wybrane markery nowotworowe nie są przydatne w różnicowaniu pojedynczych cieni okrągłych płuc.