Opieka pielęgniarska nad pacjentem po urazie czaszkowo-mózgowym leczonym operacyjnie - Sinkiewicz-Jaskólska, Renata; Jaskólski, Filip; Hagner, Wojciech; Dejewska, Jolanta; Grada, Justyna; Wiącek-Zubrzycka, Magdalena; Hagner-Derengowska, Magdalena (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2011)
Pielęgnowanie chorego po urazie czaszkowo-mózgowym, leczonego operacyjnie, ma na celu zapewnienie optymalnych warunków umożliwiających szybki powrót do zdrowia oraz zapobieganie powikłaniom. Postępowanie pielęgniarskie w okresie pooperacyjnym obejmuje przede wszystkim działania zapobiegające powikłaniom: oddechowym, krążeniowym, skórnym oraz infekcjom, jak również prawidłowe ułożenie chorego po zabiegu. Na postępowanie pooperacyjne składa się także monitorowanie podstawowych parametrów życiowych, kontrola stanu rany pooperacyjnej, zwalczanie bólu oraz uruchamianie pacjenta.