Poziom satysfakcji pacjenta z opieki pielęgniarskiej na oddziałach zabiegowych - Sierpińska, Lidia; Dzirba, Alina (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2011)
Wstęp : Ocena satysfakcji pacjentów z pobytu w szpitalu oraz rozpoznanie ich wymagań jest istotne w procesie zarządzania zakładami opieki zdrowotnej. Wprowadzanie w szpitalach systemu zarządzania jakością umożliwia doskonalenie świadczeń medycznych i zaspokajanie potrzeb klientów. Powyższe cele można osiągnąć za pomocą skutecznych metod, technik i narzędzi. Przykładem rozpoznawania oczekiwań pacjentów w trakcie hospitalizacji jest badanie poziomu satysfakcji przy użyciu kwestionariusza ankiety. Cel pracy : Ocena poziomu satysfakcji pacjentów z opieki pielęgniarskiej na oddziałach zabiegowych jako determinantu optymalizacji procesu zarządzania jakością świadczeń pielęgniarskich. Materiał i metody : Badania przeprowadzono w pierwszym półroczu 2010 r. wśród 112 pacjentów leczonych na trzech oddziałach zabiegowych (chirurgicznym, urologicznym, ortopedycznym) 1. Szpitala Wojskowego z Przychodnią SP ZOZ w Lublinie. W badaniu posłużono się metodą sondażu diagnostycznego za pomocą anonimowego kwestionariusza ankiety. Wyniki : Otrzymane wyniki badań pozwoliły poznać mocne i słabe strony opieki pielęgniarskiej na oddziałach zabiegowych z pozycji odbiorcy świadczeń. Obszar opieki pielęgniarskiej pacjenci oceniali bardzo dobrze i dobrze we wszystkich kryteriach szczegółowych. Wielu respondentów podało argumenty wysokich ocen. Niewielu badanych chorych oceniło opiekę pielęgniarską nisko i bardzo nisko w poszczególnych kryteriach, także nieliczni wyrazili krytyczne opinie. Wnioski : Mimo że badanie poziomu satysfakcji pacjentów na oddziałach zabiegowych jest subiektywną oceną jakości świadczonych usług, należy je systematycznie monitorować, gdyż ukierunkowują działania kadry zarządzającej oddziału na potrzeby pacjenta.