Szpitale do wyburzenia - Majer, Patrycja (Menedżer Zdrowia, 2011)
Zdecydowana większość z 954 szpitali zarejestrowanych w 2010 r. działa w budynkach z pierwszej połowy ubiegłego wieku. Z tego powodu nie spełniają żadnych wymogów epidemiologicznych i sanitarnych. Na Zachodzie nikt takich placówek nie remontuje, bo lepiej budować od podstaw niż remontować bez końca.