Współczesna mammografia - Kwapińska, Magda (Menedżer Zdrowia, 2011)
O tym, jak olbrzymie znaczenie dla dzisiejszej medycyny ma mammografia, nie trzeba nikogo przekonywać. Szacuje się, że stosowana profilaktycznie zmniejszyła w ostatnich latach umieralność o 40 proc. W badaniach przesiewowych pozwala wykryć ogniska chorobowe w bardzo wczesnym stadium lub stwierdzić zmiany struktury tkanek, które nie są jeszcze guzkami. Dlatego nie dziwi fakt, że coraz więcej placówek chce mieć mammograf. Tu jednak powstaje zasadnicze pytanie: jaki? A wybór nie jest prosty.