Leczenie ran przewlekłych – owrzodzenie żylne - Szewczyk, Maria T.; Jawień, Arkadiusz; Cierzniakowska, Katarzyna; Cwajda-Białasik, Justyna; Mościcka, Paulina (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2011)
Specjalistyczna opieka pielęgniarska nad chorym z owrzodzeniem żylnym obejmuje wielokierunkowe działania związane nie tylko z redukcją czynników sprawczych oraz wdrożeniem takich działań, jak: kompresjoterapia, opieka nad raną i pielęgnacja skóry, edukacja; lecz także opiekę holistyczną wpływającą na poprawę życia chorego. Owrzodzenie żylne utrudnia codzienne życie i naraża chorego na długotrwałą zależność od opieki medycznej. Nowe podejście w leczeniu ran preferuje dokładne opracowanie łożyska rany i optymalizację miejscowego mikrośrodowiska. Opracowanie rany obejmujące cztery elementy procesu TIME pozwala zoptymalizować warunki istniejące w ranie i poprawić wskaźniki gojenia. Celem pracy jest przedstawienie roli pielęgniarki w procesie gojenia oraz opieki nad chorym z owrzodzeniem żylnym.