Czynniki wpływające na wystąpienie hipotermii w okresie pooperacyjnym - Harzowska, Joanna; Kózka, Maria (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2011)
Wstęp : Częstość występowania przypadkowej hipotermii pooperacyjnej u pacjentów poddanych zabiegom chirurgii ogólnej szacuje się na ok. 70%. Hipotermia wiąże się z licznymi powikłaniami, a do najczęstszych zalicza się: zatrzymanie akcji serca, zaburzenia oddychania, zaburzenia elektrolitowe, zespół rozsianego wykrzepiania wewnątrznaczyniowego ( disseminated intravascular coagulation – DIC), upośledzone gojenie się rany i wzrost liczby zakażeń. Cel pracy : Rozpoznanie czynników zewnętrznych i wewnętrznych mających wpływ na wystąpienie hipotermii w okresie pooperacyjnym. Materiał i metody : Badaniem prospektywnym objęto 112 pacjentów leczonych chirurgicznie w Szpitalu Uniwersyteckim w Krakowie. Hipotermię pooperacyjną stwierdzono u 55 chorych. Do analizy zależności między zmiennymi wykorzystano pakiet statystyczny STATISTICA for Windows, metodę kolejności par Wilcoxona, test t-Studenta, test U Manna-Whitneya, test ANOVA Kruskala-Wallisa, przyjmując poziom istotności p < 0,05 i poziom wysoce istotny p < 0,01. Wyniki : Badania wykazały, że czynnikami ryzyka wystąpienia hipotermii pooperacyjnej w badanej grupie były: długi czas trwania zabiegu, jego rozległość oraz przetaczanie nieogrzanych płynów. Analiza statystyczna wykazała, że im dłuższa była operacja, tym większy spadek temperatury ciała wystąpił u badanych, natomiast im mniej płynów infuzyjnych przetoczono podczas zabiegu, tym wyższą temperaturę ciała mieli badani po zabiegu. Nie stwierdzono żadnego związku między temperaturą sali operacyjnej a temperaturą ciała operowanego. Na spadek temperatury ciała pacjentów miał wpływ rodzaju wykonanej operacji. Wnioski : W celu zmniejszenia częstości występowania hipotermii pooperacyjnej należy wdrożyć u chorych operowanych system monitorowania temperatury w okresie okołooperacyjnym oraz opracować standardy postępowania.