Jakość życia chorych po wszczepieniu stymulatora serca - Reczek, Agata; Stańczykiewicz-Kudła, Katarzyna; Brzostek, Tomasz; Malinowska-Lipień, Iwona; Kawalec, Ewa (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2011)
Wstęp : Jakość życia jest wielowymiarowym pojęciem odnoszącym się do różnych sfer funkcjonowania człowieka. Każdy proces chorobowy wpływa na życie chorego i prowadzi do rozmaitych ograniczeń. Rozwój techniki medycznej pozwolił udoskonalić stymulatory serca, które mogą spełniać różne funkcje. Umożliwiają uzyskanie czynności elektrycznej serca w sposób najbardziej zbliżony do stanu prawidłowego. Ich zadaniem jest ochrona chorego przed utratą przytomności i nagłym zgonem. Cel pracy : Ocena jakości życia chorych po wszczepieniu stymulatora serca. Materiał i metody : Grupę badanych stanowili pacjenci z wszczepionym stymulatorem serca (n = 58). Przeprowadzając badania, posłużono się kwestionariuszem ankiety własnego autorstwa oraz skalą jakości życia WHOQOL-BREF. Wyniki: Badani chorzy byli bardziej zadowoleni z jakości życia (x = 3,60) niż ze stanu zdrowia (x = 3,12). Zadowolonych z jakości życia było 63,79% badanych, a ze stanu własnego zdrowia 43,10% badanych. Badani najwyżej ocenili jakość życia w dziedzinie społecznej (x = 14,15), najniżej w dziedzinie fizycznej (x = 11,77). Wnioski : Badani chorzy przystosowali się do funkcjonowania z wszczepionym stymulatorem serca. Jakość ich życia była zależna od: wieku, wykształcenia, aktywności zawodowej, czasu funkcjonowania z wszczepionym stymulatorem, obecności chorób współistniejących oraz zakłóceń w funkcjonowaniu stymulatora.