Razem silniejsi - Majer, Patrycja (Menedżer Zdrowia, 2011)
Wydatki szpitali i ZOZ-ów na zakup świadczeń można by zmniejszyć do 20 proc., gdyby organizowały się one w grupy i razem dokonywały zakupów w postępowaniach konkursowych. Z tego typu rozwiązań bardzo chętnie korzystają zarządzający prywatnymi sieciami medycznymi, jak np. Grupa Lux Med czy sieć szpitali powiatowych zarządzana przez EMC.