Kuchnia z piekła rodem - Adamska-Golińska, Natalia (Menedżer Zdrowia, 2011)
Narzekanie na szpitalne jedzenie jest powszechne, a przed kilku tygodniami te negatywne opinie zostały potwierdzone w badaniach. Profesor Marek Pertkiewicz, kierownik Kliniki Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, ma już najnowsze wyniki europejskiego badania NutritionDay 2010. Wynika z nich, że tylko co trzecia osoba hospitalizowana w Polsce zjada cały obiad. Oznacza to, że dwie trzecie pacjentów nie dojada.