Kwadratura koła - Masełbas, Wojciech (Menedżer Zdrowia, 2011)
Do końca ubiegłego roku usługi medyczne świadczone przez zakłady opieki zdrowotnej uczestniczące w badaniach klinicznych były traktowane jako usługi w zakresie ochrony zdrowia gdzie indziej niesklasyfikowane (PKWiU 85.14.18-00.00). W myśl obowiązujących wówczas przepisów usługi w zakresie ochrony zdrowia były w zwolnione z podatku VAT niezależnie od celu ich świadczenia. Diametralna zmiana nastąpiła od 1 stycznia 2011 r., gdy w życie weszła ustawa z 29 października 2010 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług.