Wojna na dziesięciu frontach - Mytych, Rafał (Menedżer Zdrowia, 2011)
Każdy menedżer zdrowia powinien mieć oczy dookoła głowy, obserwować i wyciągać wnioski z setek spraw i zjawisk pojawiających się w podległej mu jednostce i w jej otoczeniu. Ale pośród tych setek ważnych spraw jest dziesięć najważniejszych – to te, które można wykorzystać do poprawy sytuacji finansowej placówki. Na szczęście rozwiązania te są znane i wykorzystywane w biznesie od lat. Aby je wprowadzić z sukcesem, należy po pierwsze je znać, a po drugie wiedzieć, jak zaadaptować do konkretnych warunków. W artykule przedstawiono dziesięć najważniejszych, zdaniem autora, zagadnień zarządczo-organizacyjnych, które powinny być wprowadzone i monitorowane przez każdego menedżera służby zdrowia.