Po pierwsze: nie straszyć rozmowa z prof. Aleksandrą Łuszczyńską, psychologiem zdrowia ze Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej we Wrocławiu i Centrum Badań nad Zagrożeniami, Zdrowiem i Traumą na Uniwersytecie Kolorado - Katrynicz, Agnieszka (Menedżer Zdrowia, 2011)
Wielu lekarzy nadal nie pyta pacjentek o cytologię, nie zleca jej, nie rozmawia o profilaktyce uważając, że są ważniejsze rzeczy – mówi Łuszczyńska.