Pamiątka z tropików - Tyszka, Anna (Menedżer Zdrowia, 2011)
Według Światowej Organizacji Turystyki (UNWTO), w 2010 r. odsetek podróży zagranicznych wzrósł o 7 proc. (było ich ponad 900 mln). Także coraz więcej Polaków odwiedza egzotyczne miejsca i częściej zapadają oni na choroby tropikalne, o których nasi lekarze dotychczas słyszeli jedynie podczas wykładów na studiach. To wyzwanie dla szpitali i przychodni.