Albo konkurs, albo figa z makiem - Radziwiłł, Konstanty (Menedżer Zdrowia, 2011)
Powiat żywiecki, będący organem założycielskim Szpitala Powiatowego w Żywcu, przegrał sprawę sądową o świadome unikanie konieczności przeprowadzania konkursów na stanowiska kierownicze w szpitalu. Konkurs nie jest idealnym sposobem wyłaniania kandydatów na wysokie stanowiska w szpitalach. Wydaje się jednak mechanizmem bezpieczniejszym niż jednoosobowa decyzja dyrektora