Ocena stanu odżywienia u dzieci z nadciśnieniem wrotnym - Kierkus, Jarosław; Oracz, Grzegorz; Szymanska, Sylwia; Szymanska, Edyta; Szczepanski, Michał; Ryżko, Józef (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Wstęp: Stan odżywienia u dzieci z nadciśnieniem wrotnym odgrywa ważną rolę w skuteczności terapii oraz rokowaniu. Bardzo ważne znaczenie ma wczesne wykrycie zaburzeń stanu odżywienia i odpowiednie leczenie żywieniowe w tej grupie pacjentów. Cel: Ocena stanu odżywienia u dzieci z nadciśnieniem wrotnym z zastosowaniem różnych metod, a także określenie ich przydatności w diagnostyce. Materiał i metody: Grupę badaną stanowiło 31 dzieci z nadciśnieniem wrotnym, które podzielono na 3 podgrupy, w zależności od etiologii choroby: pacjentów z blokiem przedwątrobowym, marskością żółciową oraz marskością pozapalną. We wszystkich grupach wykonano następujące badania: pomiary antropometryczne (masa ciała i wysokość), wskaźnik masy ciała (BMI), wskaźnik Cole’a i współczynnik masy ciała (WMC). Dodatkowo u wszystkich obliczono beztłuszczową masę ciała (BMC) oraz masę tłuszczową na podstawie pomiaru 4 fałdów skórnych (nad mięśniami: dwugłowym, trójgłowym oraz pod łopatką i nad kolcem biodrowym). Oceny dokonano metodą bioelektrycznej analizy impedancji (BIA) oraz metodą podwójnej absorpcji promieniowania X (DEXA). Zawartość wody całkowitej (CW) i wody zewnątrzkomórkowej (ZW) w organizmie oszacowano metodą bioelektrycznej analizy impedancji (BIA). Wykonano również badania laboratoryjne z krwi: oznaczenie stężenia albumin, cholesterolu, witaminy A i E, 25-hydroksycholekalciferolu oraz pierwiastków śladowych (Fe, Zn). Grupę kontrolną stanowiły zdrowe dzieci w podobnym przedziale wiekowym. Wyniki i wnioski: Niedożywienie, opierając się na wskaźnikach Cole’a i BMI < 10. percentyla, zidentyfikowano u 60% dzieci z marskością żółciową, 55,5% z marskością pozapalną i 45,5% z blokiem przedwątrobowym. Oceniając BMC różnymi metodami, uzyskano zbliżone wyniki, nieróżniące się statystycznie między poszczególnymi metodami (r = 0,97). W przypadku masy tłuszczowej korelacje były znacząco mniejsze. Największą zawartość wody całkowitej stwierdzono u dzieci z marskością żółciową. Stężenie witaminy było mniejsze u wszystkich dzieci z nadciśnieniem wrotnym, zwłaszcza w grupie z marskością żółciową. Nie wykazano zależności wykładników stanu zapalnego od parametrów czynności wątroby u dzieci z nadciśnieniem wrotnym.