Czy istnieje związek między allelami HLA B a przebiegiem zakażenia wirusem zapalenia wątroby typu C u dzieci i młodzieży oraz skutecznością jego leczenia? - Łoś-Rychalska, Ewa; Czerwionka-Szaflarska, Mieczysława; Szaflarska-Popławska, Anna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Wstęp: Przebieg zakażenia wirusem zapalenia wątroby typu C (HCV) i rokowanie co do jego leczenia zależy nie tylko od czynników wirusowych (np. genotyp), ale także od czynników leżących po stronie gospodarza, takich jak jego uwarunkowania genetyczne. Szczególną rolę przypisuje się układowi genów dla antygenów zgodności tkankowej. Cel: Ocena związku alleli HLA B z aktywnością aminotransferazy alaninowej (ALT) jako wykładnikiem przebiegu zakażenia HCV, a także próba oceny związku skuteczności leczenia przeciwwirusowego z tymi allelami. Materiał i metody: Badaniem objęto 61 osób z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby typu C w wieku 5–18 lat, w tym 51 leczonych (42 interferonem  i rybawiryną) i 10 nieleczonych. Wśród pacjentów, którzy przebyli terapię przeciwwirusową, 31 nie odpowiedziało na leczenie, a u 20 uzyskano trwałą eliminację wirusa. U wszystkich chorych przeprowadzono typowanie HLA (technika genetyczna PCR-SSP na poziomie niskiej, a następnie wysokiej rozdzielczości). Porównywano częstość występowania poszczególnych alleli między pacjentami z prawidłową oraz podwyższoną aktywnością ALT, a także między pacjentami w różny sposób odpowiadającymi na leczenie. Wyniki: Analizując wpływ alleli HLA na aktywność ALT w przebiegu zakażenia HCV, nie stwierdzono istotnych zależności. Analizując wczesną i trwałą odpowiedź wirusologiczną oraz biochemiczną na leczenie w aspekcie rozkładu alleli HLA B, także nie odnotowano statystycznie istotnych zależności. Wnioski: Uzyskane wyniki nie pozwalają na potwierdzenie związku poszczególnych alleli HLA B z aktywnością ALT w przebiegu zakażenia HCV i ze skutecznością leczenia tego zakażenia. Ze względu na mnogość znanych alleli HLA B* wobec pojawiających się nieznacznych różnic konieczne jest przeprowadzenie badań w większej grupie pacjentów.