Olbrzymia zmiana typu haemangiosarcoma przestrzeni zaotrzewnowej jako przyczyna dolegliwości bólowych brzucha - Prystupa, Andrzej; Kurys-Denis, Ewa; Styliński, Roman; Pedowski, Tomasz; Ćwik, Grzegorz; Mieczkowska, Jolanta; Jodłowska-Jędrych, Barbara; Dąbrowski, Andrzej; Wallner, Grzegorz; Mosiewicz, Jerzy; Krupski, Witold (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Chora 55-letnia została przyjęta na oddział chorób wewnętrznych z powodu dolegliwości bólowych brzucha w okolicy śródbrzusza i lędźwiowej. Na postawie wykonanych badań obrazowych – ultrasonografii jamy brzusznej i tomografii komputerowej – u chorej stwierdzono dużego guza w przestrzeni zaotrzewnowej. Wykonano resekcję chirurgiczną guza naciekającego śledzionę, lewą nerkę i część żołądka, a następnie przeprowadzono badanie histopatologiczne, które wykazało obecność haemangiosarcoma.