Rozedma pęcherzykowa jelit – opis przypadku. Skuteczne leczenie rifaksyminą - Naprawa, Grzegorz; Białkowska, Joanna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2011)
Rozedma pęcherzykowa jelit występuje rzadko. Jej częstość szacuje się na 0,03–0,2% przypadków w badaniach sekcyjnych. Jest łagodną chorobą charakteryzującą się występowaniem zazwyczaj mnogich torbieli, wypełnionych gazem, w ścianie przewodu pokarmowego. Zwykle pojawia się w przebiegu innych chorób, nie tylko przewodu pokarmowego (postać wtórna – 85% przypadków). Rzadziej występuje postać pierwotna (15% przypadków). Etiologia schorzenia nie jest znana. Objawy są mało charakterystyczne. Autorzy przedstawiają pacjenta diagnozowanego z powodu przewlekłej, łagodnej biegunki, u którego rozpoznano pierwotną postać rozedmy pęcherzykowej jelit. Podjęto próbę antybiotykoterapii. Uzyskano ustąpienie objawów klinicznych i zmian w obrazie endoskopowym.