Artykuł oryginalnyZastosowanie nowej generacji samorozprężalnego stentu Vascuflex SEC do zabiegów stentowania tętnic szyjnych - Pieniążek, Piotr; Musiałek, Piotr; Tekieli, Łukasz; Dzierwa, Karolina; Motyl, Rafał; Trystuła, Mariusz; Dura, Elżbieta; Brzychczy, Andrzej; Machnik, Roman; Żmudka, Krzysztof; Podolec, Piotr (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2011)
Wstęp : Zwiększenie bezpieczeństwa i stały rozwój zabiegów stentowania tętnic szyjnych (ang. carotid artery stenting , CAS) z zastosowaniem systemów protekcyjnych (ang. embolic protection device , EPD) jest możliwy dzięki postępowi technologicznemu stosowanych urządzeń. Cel : Ocena skuteczności i bezpieczeństwa CAS z zastosowaniem nowej generacji samorozprężalnych stentów nitinolowych Vascuflex SEC. Materiał i metody : Od stycznia do końca kwietnia 2010 r. zabiegi CAS z implantacją stentów samorozprężalnych Vascuflex SEC przeprowadzono u kolejnych 50 chorych (33 mężczyzn i 17 kobiet, średnia wieku 66,4 ±7,8 roku, objawy – 20 osób, tj. 40%). Przed zabiegiem u wszystkich chorych wykonano badanie ultrasonograficzne oraz angio-TK w celu określenia stopnia i morfologii zwężenia. W podgrupie 20 chorych wykonano ultrasonografię wewnątrznaczyniową (ang. intravascular ultrasound with virtual histology, IVUS-VH) w celu wstępnej selekcji EPD i oceny postdylatacji po CAS. Zabiegi CAS wykonano u wszystkich chorych z zastosowaniem EPD (protekcja proksymalna u 23 chorych – 46%). Chorych poddano ocenie bezpośrednio po zabiegu, w dniu wypisu i po 30 dniach. U 40 osób (80%) po zabiegu zastosowano urządzenia zamykające tętnicę udową w miejscu wkłucia. Wyniki : Uzyskano 100-procentową skuteczność zabiegów; u wszystkich chorych implantowano jeden stent. Stwierdzono istotne zmniejszenie stopnia zwężenia tętnicy szyjnej z 84,1 ±7,5% do 9,1 ±7,7%, p < 0,001. Badanie IVUS-VH wykonano bez powikłań. W trakcie obserwacji szpitalnej i 30-dniowej stwierdzono 2 (4%) incydenty neurologiczne (1 mały udar i 1 konralateralny duży udar). Nie odnotowano istotnych powikłań miejscowych w analizowanej grupie chorych. Wnioski : Zabiegi stentowania tętnic szyjnych z zastosowaniem nitinolowych stentów Vascuflex SEC są procedurą bezpieczną. Liczba powikłań okołozabiegowych i w 30-dniowej obserwacji nie przekracza wyznaczonych zaleceniami wartości. Na dobre wyniki stosowanych stentów może mieć wpływ odpowiedni dobór różnych czasowych urządzeń protekcyjnych mózgu.