Opis przypadkuDuży tętniak środkowego segmentu tętnicy przedniej zstępującej: zabieg angioplastyki wieńcowej przy użyciu dwóch stentgraftów implantowanych w stencie metalowym jako rusztowaniu - Król, Marek; Skwarna, Bartosz; Gałuszka, Grzegorz; Szymański, Radosław; Buszman, Paweł (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2011)
Przedstawiamy opis przypadku 55-letniego pacjenta, który po 13 latach od operacji pomostowania tętnic wieńcowych został przyjęty na I Oddział Kardiologii Inwazyjnej Polsko-Amerykańskich Klinik Serca w Ustroniu z powodu objawów niestabilnej dławicy piersiowej. W wykonanej koronarografii stwierdzono: pień lewej tętnicy wieńcowej (LM) bez zwężeń, drożną tętnicę przednią zstępującą (LAD) z obecnością dużego tętniaka w segmencie środkowym, przewlekle niedrożną gałąź okalającą (Cx), 90-procentowe zwężenie w prawej tętnicy wieńcowej (RCA), niedrożny pomost tętniczy LIMA-LAD oraz drożne pomosty żylne do gałęzi brzeżnej (OM) i RCA. Z uwagi na rozmiary tętniaka i brak stentgraftu o tej długości wykonano nowatorski zabieg angioplastyki wieńcowej z implantacją stentu metalowego jako rusztowania, w którym następnie implantowano dwa stentgrafty, uzyskując zamknięcie jamy tętniaka. Ze względu na wystąpienie ostrej zakrzepicy w implantowanych stentgraftach wykonano skuteczny zabieg trombektomii aspiracyjnej z podaniem inhibitora GP IIb/IIIa. W wykonanej kontrolnej koronarografii po 3 dniach zaobserwowano prawidłowy przepływ w naczyniu środkowym – TIMI 3. Obecnie pacjent nie odczuwa żadnych dolegliwości, a w koronarografii wykonanej po 16 mies. stwierdzono drożne stentgrafty bez cech restenozy.