Opis przypadkuLeczenie interwencyjne hemodynamicznie przerwanego łuku aorty z wykorzystaniem stentu u 9-letniego pacjenta – opis przypadku - Dryżek, Paweł; Góreczny, Sebastian; Politowska, Beata; Moszura, Tomasz; Kobielski, Artur; Sysa, Andrzej (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2011)
W artykule przedstawiono przypadek leczenia interwencyjnego hemodynamicznie przerwanego łuku aorty u 9-letniego pacjenta. Wrodzoną wadę serca rozpoznano dopiero w wieku szkolnym, stwierdzając w trakcie okresowego badania pediatrycznego nadciśnienie tętnicze. W wykonanych badaniach diagnostycznych, m.in. badaniu echokardiograficznym i wielorzędowej tomografii komputerowej, uwidoczniono krytyczne zwężenie cieśni aorty. Podczas interwencyjnego cewnikowania serca do cieśni aorty implantowano stent Cheatham-Platinum, uzyskując całkowite poszerzenie zwężonego miejsca do średnicy 14 mm, bez gradientu ciśnień. W trakcie zabiegu oraz podczas rocznej obserwacji nie wystąpiły powikłania oraz nie stwierdzono nawrotu zwężenia.