Original paperFunctioning and quality of life of patients with leg ulcers treated at dermatology wards - Bączyk, Grażyna; Talarska, Dorota; Zawirska, Agnieszka; Adamski, Zygmunt (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2011)
Wprowadzenie: Owrzodzenia podudzi występują u 17–20% populacji polskiej. Stosunek rozpoznawanych zmian u kobiet i mężczyzn wynosi 2 : 1–3 : 1. Schorzenie to bezpośrednio wiąże się z wiekiem, rzadko występuje przed 60. rokiem życia. W ponad 50% przypadków owrzodzenia utrzymują się powyżej 9 mies., a u ponad 2/3 chorych zdarzają się nawroty. Z tego też względu owrzodzenia podudzi stanowią poważny problem terapeutyczny i społeczny. Powstawanie owrzodzeń jest uwarunkowane predyspozycjami genetycznymi, czynnikami związanymi z trybem i warunkami życia. Owrzodzenia podudzi często towarzyszą chorobom układowym, niekiedy poprzedzając występowanie pozostałych objawów danej choroby. Cel: Ocena sytuacji życiowej oraz funkcjonowania i jakości życia chorych z owrzodzeniami kończyn dolnych. Materiał i metody: Grupę badaną stanowili chorzy, u których rozpoznano przewlekłe owrzodzenie podudzi, wg klasyfikacji CEAP (Clinical, Etiologic, Anatomic, Pathophysiological Classification) przyjętej przez American Venous Society i International Society of Vascular Surgery w 1994 r. Badania przeprowadzono wśród pacjentów hospitalizowanych na oddziałach dermatologicznych Szpitala im. J. Strusia w Poznaniu, Szpitala Wojewódzkiego przy ul. Juraszów w Poznaniu oraz Szpitala Wojewódzkiego im. Perzyny w Kaliszu. Liczebność grupy wynosiła 85 chorych (51% stanowiły kobiety), a średnia wieku badanych 63,97 ±12,76 roku. Do oceny sytuacji życiowej i jakości życia osób z owrzodzeniami podudzi wykorzystano polską wersję skali Chronic Venous Insufficiency Questionnaire (CIVIQ). Skala ta obejmuje 20 pytań, które opisują funkcjonowanie i jakość życia chorego w 4 obszarach: fizycznym, psychicznym, społecznym i nasilenia bólu. Ponadto skala ocenia funkcjonowanie biopsychospołeczne pacjenta pod wpływem odczuwanych dolegliwości, specyficznych dla owrzodzenia podudzi: obrzęków, ociężałości nóg, bólu, trudności w poruszaniu i zaburzeń snu. Pierwsza część skali CIVIQ zawiera pytania w zakresie oceny klinicznej badanych. Wyniki: Ocena funkcjonowania i jakości życia chorych z owrzodzeniami kończyn dolnych chorych leczonych na oddziałach dermatologicznych wykazały bardzo złe funkcjonowanie i złą jakość życia badanych.