Alternatywne sposoby leczenia lekoopornego, nawrotowego lub zaawansowanego raka jajnika. Część I - R. Wilczyński, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Pomimo postępów w leczeniu operacyjnym i we współczesnej chemioterapii rokowanie w zaawansowanym raku jajnika jest wciąż niekorzystne, zwłaszcza ze względu na fakt obserwowanej chemiooporności na leczenie preparatami platyny i taksanami. W pracy opisano różnorakie sposoby wzmagania odpowiedzi immunologicznej gospodarza przeciw guzowi nowotworowemu, oparte na immunoterapii przy użyciu: przeciwciał monoklonalnych, cytokin, szczepionek z komórek dendrytycznych i aktywowanych limfocytów T. Immunoterapia stosowana osobno lub w połączeniu z chemioterapią może, co najmniej w pewnym stopniu, wzmocnić skuteczność leczenia w raku jajnika.