Ocena stężeń naskórkowego czynnika wzrostu w surowicy kobiet leczonych z powodu nabłonkowych guzów jajnika - Sadłecki, Paweł; Walentowicz-Sadłecka, Małgorzata; Grabiec, Marek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Wstęp : Najliczniejszą grupę pierwotnych nowotworów jajnika stanowią guzy wywodzące się z nabłonka powierzchniowego i podścieliska. Stanowią one ok. 60% wszystkich nowotworów jajnika oraz ok. 80–90% nowotworów złośliwych jajnika. Naskórkowy czynnik wzrostu ( epidermal growth factor – EGF) modyfikuje wzrost guzów nowotworowych, wpływając na ich zdolności do proliferacji oraz inwazyjność. Stymuluje również angiogenezę poprzez zwiększanie ekspresji czynnika wzrostu śródbłonka naczyniowego ( vascular endothelial growth factor – VEGF) oraz aktywację proliferacji, migracji i różnicowania komórek śródbłonka. Cel pracy: Celem pracy była ocena stężeń EGF w surowicy pacjentek leczonych z powodu łagodnych i złośliwych nabłonkowych guzów jajnika. Materiał i metody : Stężenia EGF w surowicy zostały określone za pomocą zestawów ELISA (Quantikine R&D). W badaniu wzięło udział 30 pacjentek z rakiem jajnika oraz 25 pacjentek z łagodnymi nabłonkowymi guzami jajnika. Wyniki : W surowicy pacjentek z rakiem jajnika stwierdzono istotnie statystycznie większe średnie stężenia EGF w porównaniu z grupą z guzami łagodnymi (90,16 pg/ml vs 36,70 pg/ml; p < 0,05). Czułość oraz swoistość oznaczeń EGF w surowicy w diagnostyce różnicowej łagodnych i złośliwych guzów jajnika wynosiła odpowiednio 60% i 66,7%. Wnioski : Określenie przedoperacyjnych stężeń EGF w surowicy może być przydatne w diagnostyce różnicowej guzów jajnika.