Ocena przydatności β-N-acetylo-D-glukozaminidazy i endogliny jako markerów molekularnych w diagnostyce nowotworów pęcherza moczowego u kobiet w wieku pomenopauzalnym - Różański, Waldemar; Lipiński, Marek; Woźniak, Paweł; Forma, Ewa; Krześlak, Anna; Bernaciak, Magdalena; Blewniewski, Mariusz; Bryś, Magdalena (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Cel pracy Celem pracy była ocena przydatności oznaczania ekspresji β-N-acetylo-D-glukozaminidazy (MGEA5) i endogliny (CD105), na poziomie mRNA, w diagnostyce nowotworów pęcherza moczowego u kobiet w wieku pomenopauzalnym oraz w prognozowaniu przebiegu choroby. Materiał i metody : W próbkach moczu pobranych od 30 kobiet ze zdiagnozowanymi nowotworami pęcherza moczowego oznaczono ekspresję MGEA5 i CD105 na poziomie mRNA metodą real-time reakcji łańcuchowej polimerazy ( polymerase chain reaction – PCR). Grupę kontrolną stanowił mocz pobrany od 20 kobiet, u których w badaniu ogólnym moczu ani w wywiadzie nie występował krwinkomocz, a w badaniu ultrasonograficznym (USG) nie stwierdzono zmian nowotworowych. Wyznaczono wartość progową dla obu oznaczanych genów oraz obliczono czułość i swoistość badanych markerów. Wyniki i wnioski : Przy progowej wartości MGEA5 wynoszącej 98,3 czułość testu wynosiła 85,2%, a swoistość 95%. Ekspresję MGEA5 stwierdzono w 27 (90%) preparatach moczu pobranego od kobiet chorych oraz w 20 (100%) preparatach moczu pozyskanego od kobiet zdrowych. Oznaczanie ekspresji CD105 charakteryzowała 100-procentowa czułość i 80-procentowa swoistość. Wartość progowa wynosiła powyżej 2,0. W przeciwieństwie do MGEA5, ekspresji CD105 nie stwierdzono u chorych z nowotworami przejściowonabłonkowymi o małym potencjale złośliwości ( papillary urothelial neoplasms of low malignant potential – PUNLMP) i w moczu kobiet zdrowych. Jednoczesne oznaczanie ekspresji MGEA5 i CD105 na poziomie mRNA w moczu kobiet w wieku pomenopauzalnym chorych na nowotwory pęcherza moczowego wydaje się użytecznym wskaźnikiem diagnostycznym i prognostycznym w przebiegu choroby