Laparoskopowe zaopatrzenie przetoki pęcherzowo-pochwowej - Wilczyński, Miłosz; Antosiak, Beata; Malinowski, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Jedną z komplikacji operacji onkologicznych, zwłaszcza wśród kobiet po menopauzie, są przetoki pęcherzowo-pochwowe. Na przestrzeni lat zostały opracowane liczne techniki naprawy tej patologii – zarówno drogą pochwową, jak i brzuszną. W niniejszej pracy zaprezentowano przypadek 46-letniej kobiety cierpiącej z powodu występowania przetoki pęcherzowo-pochwowej, która pojawiła się po radykalnej histerektomii sposobem Wertheima-Meigsa i następczej radioterapii. Podjęto decyzję o laparoskopowym zaopatrzeniu przetoki ze względu na obecność włóknistej, zbliznowaciałej tkanki w szczycie pochwy, która uniemożliwiła operację drogą przezpochwową. Wykonano małe nacięcie pęcherza, uwidaczniając jej ujście, a następnie wycięto brzegi. Po 6 miesiącach od operacji pacjentka nie zgłasza żadnych dolegliwości związanych z występowaniem nawrotu przetoki. Laparoskopia wydaje się być interesującą alternatywą w zamykaniu przetok pęcherzowo-pochwowych dla tradycyjnego dostępu operacyjnego, zapewniającą porównywalne odległe efekty terapeutyczne.