pH środowiska pochwy i mikroskopia fazowo-kontrastowa rozmazów cytologicznych u kobiet po menopauzie - Malarewicz, Andrzej; Szymkiewicz, Jadwiga; Sola, Michał; Błaszczak, Marta (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Wstęp : Mając na uwadze fakt, że do tej pory nie określono jednoznacznie granicznej wartości indeksu dojrzewania ( maturation index – MI), powyżej której można z całą pewnością stwierdzić w ustroju hipoestrogenizm, i nie określono takiej granicy również dla pH środowiska pochwy, postanowiono przekonać się, jak zachowują się wartości wspomnianych wskaźników u kobiet w różnym okresie po menopauzie. Autorzy zdecydowali się również sprawdzić, jak zachowują się w pochwie pałeczki Lactobacillus vaginalis w różnym okresie po menopauzie. Materiał i metody : Badania przeprowadzono u 114 kobiet. Ocenę pH pochwy wykonano paskowym wskaźnikiem kolorymetrycznym firmy Merck KGaA (Germany). Pobierano rozmazy pochwowe i w mikroskopie fazowo -kontrastowym obliczano wskaźniki dojrzewania oraz oceniano zachowanie się drobnoustrojów Lactobacillus i liczono je, stosując skalę Nugenta. Wnioski: 1. Oglądanie rozmazów pochwowych w mikroskopie fazowo-kontrastowym jest szybkim i dokładnym sposobem ilościowej oceny zachowania się poszczególnych rodzajów komórek nabłonka wielowarstwowego płaskiego pochwy i oceny kolonizacji pochwy pałeczkami kwasotwórczymi – Lactobacillus vaginalis. 2. Stwierdzenie w rozmazach pochwowych ponad 15% komórek pochodzących z warstwy przypodstawnej i nie więcej niż 7% komórek powierzchniowych nabłonka wielowarstwowego płaskiego oraz wartości kwasoty środowiska pochwy powyżej pH 5,0 jest charakterystyczne dla kobiet w okresie ponad 5 lat po menopauzie. 3. W przebiegu starzenia się kobiet, począwszy od 5 lat po menopauzie, w miarę upływu lat znikają z pochwy prawidłowe formy Lactobacillus vaginalis i stwierdza się bytujące w pochwie tylko formy polimorficzne i inwolucyjne oraz zupełny ich brak u kobiet w senium (ponad 25 lat po menopauzie).