Stężenie hormonu antymüllerowskiego w surowicy u kobiet z zespołem policystycznych jajników i w zespole przedwczesnego wygasania czynności jajników - Skałba, Piotr; Cygal, Anna (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Wstęp: Hormon antymüllerowski (AMH) należy do nadrodziny peptydowych czynników wzrostu i różnicowania czynnika wzrostu β ( transforming growth factor β – TGF-β). Hormon antymüllerowski jest produkowany przez komórki ziarniste jajnika. Cel pracy: Celem badań jest ocena stężeń AMH w surowicy u zdrowych kobiet w okresie rozrodczym oraz u kobiet z zespołem policystycznych jajników (polycystic ovary syndrome – PCOS) i z zespołem przedwczesnego wygasania czynności jajników ( premature ovarian failure – POF). Materiał i metody : Do badań zakwalifikowano 187 kobiet w wieku rozrodczym między 18. a 35. r.ż. Wyniki : Stężenie AMH w surowicy u kobiet z PCOS wynosiło: 73,68 ±25,58 pmol/l i było znamiennie większe niż u zdrowych kobiet, u których wynosiło ono 16,97 ±5,8 pmol/l (p < 0,05). U pacjentek z POF stężenie AMH było bardzo małe lub niewykrywalne (0,65 ±1,81 pmol/l). Stężenie AMH w surowicy u zdrowych kobiet w sposób istotny różniło się między podgrupami wiekowymi. Stężenie to zmniejszało się wraz z wiekiem. Stężenie AMH w surowicy u kobiet z PCOS zmniejszało się dopiero po 30. r.ż. U tych kobiet nie odnotowano istotnych statystycznie różnic pomiędzy podgrupami wiekowymi. U pacjentek z POF z wtórnym brakiem miesiączki trwającym dłużej niż 3 lata stężenie AMH w surowicy było znacząco małe lub nieoznaczalne (0,16 ±0,10 pmol/l). U pacjentek z POF, u których nastąpił powrót miesiączkowania, stężenie hormonu było znamiennie większe, lecz istotnie mniejsze niż u zdrowych kobiet. Wnioski 1. Stężenie AMH we krwi u kobiet z PCOS może być stosowane w celu oceny ciężkości choroby. 2. Oznaczanie stężenie AMH we krwi może być markerem obniżającej się rezerwy jajnikowej u kobiet z POF.