Rytm dobowy ciśnienia tętniczego u kobiet z zespołem policystycznych jajników - Grzechocińska, Barbara; Cyganek, Anna; Marianowski, Piotr (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Wstęp : W ostatnim czasie coraz więcej uwagi zwraca się na zespół policystycznych jajników ( polycystic ovary syndrome – PCOS) – nie tylko w aspekcie niepłodności, ale również z punktu widzenia zachorowalności na przewlekłe choroby ogólnoustrojowe, w tym nadciśnienie tętnicze. Długofalowe obserwacje kobiet z PCOS wskazują na częstsze występowanie nadciśnienia tętniczego w późniejszym wieku. Nieliczne prace dotyczą poszukiwania czynników predykcyjnych wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Wydaje się, że takim badaniem może być całodobowe monitorowanie ciśnienia tętniczego i ocena zmienności rytmu dobowego. Cel pracy : Celem pracy była ocena dobowego rytmu ciśnienia tętniczego u kobiet z PCOS. Materiał i metody: Do badań zakwalifikowano 26 kobiet, u których rozpoznano PCOS na podstawie kryteriów przyjętych w Rotterdamie w 2003 r., spełniały one również kryteria Towarzystwa ds. Nadmiaru Androgenów ( Androgen Excess Society – AES). Średni wiek badanych kobiet wynosił 29,5 roku, średnia wartość wskaźnika masy ciała ( body mass index – BMI) to 24,7 kg/m 2 . Grupę kontrolną stanowiło 12 kobiet regularnie miesiączkujących, bez objawów androgenizacji, w podobnym wieku i z podobnym BMI. U wszystkich kobiet wykonywano ambulatoryjnie 24-godzinne monitorowanie ciśnienia metodą Holtera. Wyniki analizowano metodą cosinorową Halberga. Wyniki : Wyniki badań wskazują na istnienie zaburzeń rytmu dobowego ciśnienia skurczowego w fazie przedklinicznej u ok. 30%, a rozkurczowego u 15% kobiet z PCOS.