Zaburzenia czynnościowe regionu szyjno-piersiowego w wyniku zmian pomenopauzalnych - Adamczewski, Tomasz; Grabowska, Adrianna; Kujawa, Jolanta (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2011)
Charakterystyczną cechą postępujących zmian degeneracyjnych w przebiegu osteoporozy w obrębie układu ruchu jest obniżanie się wzrostu spowodowane zmniejszaniem wymiarów trzonów kręgów związane z ubytkiem masy kostnej. U niektórych kobiet pojawia się tzw. wdowi garb ( dowager’s hump ), czyli łukowate wygięcie części szyjno-piersiowej kręgosłupa, nadmierne kifoza piersiowa i lordoza szyjna. Badanie ruchomości kręgosłupa szyjno-piersiowego wskazuje na zaburzenia ruchomości segmentalnej – z uwagi na ustawienie kręgosłupa w pozycji zgięcia stwierdza się ograniczenie wyprostu. Ponadto u tych pacjentek dochodzi do pogłębienia kifozy piersiowej, jak również protrakcyjnego ustawienia głowy w stosunku do tułowia. Niektórzy autorzy zwracają uwagę na istotny wpływ różnych form aktywności fizycznej na poprawę parametrów gęstości kości, poprawę jakości życia, jak również wielu aspektów życia społecznego i zawodowego pacjentek. Niektórzy badacze wskazują na znaczenie siły mięśni w stabilizacji postawy ciała, profilaktyce przeciążeń dnia codziennego oraz w działaniu przeciwbólowym. Celowe w tego rodzaju dysfunkcji jest wykonywanie specjalistycznych zabiegów rehabilitacyjnych, by znormalizować napięcia mięśniowe, skorygować zaburzenia postawy, jak również leczyć zaburzenia stawowe. Powyższe cele mogą być realizowane poprzez masaż leczniczy, zabiegi fizykoterapeutyczne, zabiegi manualne i posturalny taping. Praca ilustrowana jest opisem przypadków dwóch pacjentek hospitalizowanych z powodu przewlekłych bólów karku i głowy w Klinice Rehabilitacji Medycznej II Katedry Rehabilitacji Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.