JGP, czyli jak głupio próbować - Biardzki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2011)
Czy wprowadzanie jednorodnych grup pacjentów (JGP) do ambulatoryjnego lecznictwa specjalistycznego zakończy się sukcesem czy okaże się kolejną porażką? Z analizy zarządzenia 29/2011/DSOZ prezesa NFZ z 14 czerwca wprowadzającego grupy wynika, że sukces nie jest pewny. Nie sposób także się zgodzić z wszystkimi tezami prezesa wygłoszonymi na konferencji prasowej 15 czerwca, na której przekonywał on o słuszności wprowadzanych rozwiązań.