Nadwykonania po niemiecku - Wieczorkowska, Anna (Menedżer Zdrowia, 2011)
Pracując kilka lat temu jako zastępca dyrektora do spraw ekonomiczno-finansowych oddziału NFZ, byłam pełna podziwu dla dyrektorów szpitali, że potrafili zachować płynność finansową jednostek, choć nie wiedzieli, czy NFZ zapłaci za nadwykonania, a jeśli tak, to ile. Gdy nie ma jasnych reguł wynagradzania i zapłaty, trudno cokolwiek planować i podejmować decyzje finansowe. A jak to robią metodyczni Niemcy? Czy istnieje w Niemczech problem z nadwykonaniami?