Skryty nowotwór - Katrynicz, Agnieszka (Menedżer Zdrowia, 2011)
Mimo że pierwszy przypadek szpiczaka mnogiego opisano w 1844 r., nadal jest to choroba nieznana. Także lekarzom. – Wystarczą proste badania: morfologia krwi, OB oraz ogólne badanie moczu, by go wykryć, jednak często chory jest odsyłany od jednego specjalisty do drugiego w poszukiwaniu diagnozy – mówi prof. Wiesław Jędrzejczak, konsultant krajowy w dziedzinie hematologii.