USG dawniej i dziś - Kwapińska, Magda (Menedżer Zdrowia, 2011)
Ultrasonografia (w skrócie USG) to metoda diagnostyczna wprowadzona na początku lat 70. XX wieku polegająca na nieinwazyjnym uzyskiwaniu obrazu przekroju ciała. Wykorzystuje ona właściwości fal ultradźwiękowych, w szczególności zjawisko ich rozchodzenia się, rozpraszania oraz odbicia na granicy ośrodków.