Kolos na glinianych nogach - Bukiel, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2011)
Narodowy Fundusz Zdrowia znowu pokazał wszystkim, kto tu rządzi. Na dwa tygodnie przed 1 lipca ogłosił nowe zasady rozliczania ambulatoryjnej opieki specjalistycznej (AOS), które tego właśnie dnia wchodzą w życie. Wcześniej projekt zmian zamieścił na swojej stronie internetowej, dając aż kilka dni na zgłoszenie uwag. Nawet jeśli ktoś je przesłał, najprawdopodobniej nikt z NFZ ich nie czytał, bo po prostu nie było już na to czasu.