Przerzuty czerniaka złośliwego do skóry brzucha i klatki piersiowej imitujące infekcję wirusem herpes zoster – opis przypadku - Bergler-Czop, Beata; Wyględowska-Kania, Mariola; Brzezińska-Wcisło, Ligia (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2011)
Wprowadzenie . Czerniak złośliwy jest nowotworem z komórek melanocytowych. Częstość występowania w Europie i USA szacuje się na 1/100 000 do 1/200 000. Cel pracy . Przedstawienie przypadku licznych przerzutów czerniaka złośliwego do skóry brzucha i klatki piersiowej o nietypowym obrazie imitującym infekcję wirusem herpes zoster . Opis przypadku . Chory, lat 77. Pierwotna zmiana, która pojawiła się pół roku wcześniej, miała charakter ciemnobrązowego guzka o wymiarach 2 cm. Zmianę usunięto w znieczuleniu miejscowym. Po niecałych 2 miesiącach na skórze lewej połowy klatki piersiowej i brzucha pojawiły się liczne, niebolesne, brązowo-brunatne guzki, które zostały rozpoznane jako półpasiec. W badaniu histopatologicznym stwierdzono przerzuty melanoma malignum. Wnioski . Przedstawiono przypadek bardzo szybkiego pojawienia się przerzutów czerniaka złośliwego o układzie przypominającym infekcję wirusem herpes zoster. Chociaż taki układ przerzutów jest rzadki, należy zawsze brać go pod uwagę u osób z „półpaścem” opornym na włączoną terapię przeciwwirusową, przebiegającym bez bólu oraz u chorych ze znanym ogniskiem pierwotnym czerniaka w wywiadzie.