KARDIOCHIRURGIA DOROSŁYCHLaboratoryjna ocena skuteczności działania różnych dawek kwasu acetylosalicylowego oraz przydatności roślinnych preparatów polifenolowych jako wspomagania leczenia przeciwpłytkowego u chorych po rewaskularyzacji mięśnia sercowego - Golański, Jacek; Golański, Ryszard; Kuliczkowski, Wiktor; Watała, Cezary (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Cel pracy : Celem pracy była odpowiedź na pytanie, czy płytki krwi pacjentów przyjmujących kwas acetylosalicylowy (ASA) w dawce 75 mg lub 150 mg na dobę wykazują istotne różnice w zakresie laboratoryjnej oceny skuteczności działania leku oraz czy preparaty polifenolowe pochodzenia roślinnego, dodawane do krwi chorych po operacji pomostowania aortalno-wieńcowego (ang. coronary artery bypass grafting – CABG) w odległym okresie pooperacyjnym (12–14 miesięcy) uzupełniają efektywność działania ASA. Materiał i metody : Krew 55 chorych w wieku 63 lata ±8,4 roku, leczonych operacyjnie z powodu choroby wieńcowej, otrzymujących 75 (24 osoby) lub 150 (31 osób) mg ASA na dobę, inkubowana była z preparatami polifenolowymi Corvitin® lub Aronox®. Badano zdolność tych preparatów do nasilania skuteczności hamowania reaktywności płytek krwi przez ASA. Do oceny laboratoryjnej skuteczności działania ASA i preparatów polifenolowych na reaktywność płytek zastosowano metodę agregacji optycznej i generacji tromboksanu B2 (TXB2) w osoczu, metodę agregacji we krwi pełnej (ang. whole blood aggregometry – WBA) oraz pomiar stężenia TXB2 w surowicy. Wyniki : W pracy wykazano istotnie większe stężenie TXB2 w surowicy pacjentów przyjmujących dawkę 75 mg ASA niż w grupie leczonej dawką 150 mg ASA na dobę. Wyniki pracy wskazują, że wspomagający przeciwpłytkowy efekt działania preparatu polifenolowego Aronox® występuje jedynie u chorych przyjmujących dawkę 75 mg ASA na dobę. Wnioski : Wyniki uzyskane w omawianym badaniu in vitro sugerują, że nie ma potrzeby uzupełniania preparatami polifenolowymi leczenia pacjentów przyjmujących ASA w dawce 150 mg na dobę, a wskazane jest rozpatrzenie zwiększenia dawki 75 mg ASA na dobę lub zastosowania terapii łączonej (ASA + preparat polifenolowy) u chorych po rewaskularyzacji mięśnia sercowego.