Jednoczesne usunięcie śluzaka lewego przedsionka i rewaskularyzacja mięśnia sercowego – opis przypadku - Ostrowski, Stanisław; Wrona, Ewa; Kośmider, Anna; Zwoliński, Radosław; Marcinkiewicz, Anna; Walczak, Andrzej; Miśkowiec, Dawid; Jaszewski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wstęp : Śluzaki są najczęściej występującymi guzami łagodnymi serca, z reguły lokalizującymi się w lewym przedsionku. Wymagają interwencji chirurgicznej, która daje bardzo dobre rezultaty z minimalnym ryzykiem nawrotu. Sam zabieg, jak i stan chorego mogą komplikować choroby towarzyszące, np. zaawansowana choroba wieńcowa wymagająca pomostowania. Opis przypadku: Osiemdziesięciodwuletnią kobietę przyjęto na oddział ratunkowy z objawami kołatania serca i dusznością. W trakcie postępowania diagnostycznego wykonano m.in. badanie elektrokardiograficzne (EKG), przezklatkowe badanie echokardiograficzne (ang. transthoracic echocardiography – TTE) i koronarografię. Rozpoznano guz lewego przedsionka, którego wygląd sugerował śluzaka serca, i istotne zwężenie gałęzi przedniej zstępującej (GPZ) wymagające rewaskularyzacji. Zdecydowano się wykonać operację kardiochirurgiczną – pomostowanie żylne GPZ oraz usunięcie guza z lewego przedsionka w trakcie jednego zabiegu. Rekonwalescencja pacjentki po operacji przebiegła z powikłaniami oddechowymi i krążeniowymi, po 3-tygodniowym pobycie pacjentka została wypisana ze szpitala w stanie ogólnym dobrym. Wnioski: Była to pierwsza pacjentka zakwalifikowana do jednoczasowego chirurgicznego usunięcia śluzaka serca i rewaskularyzacji mięśnia serca w Klinice Kardiochirurgii I Katedry Kardiologii i Kardiochirurgii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.