Zamknięcie pnia ramienno-głowowego jako przyczyna nawrotu dolegliwości stenokardialnych u chorego po przebytej w przeszłości operacji pomostowania tętnic wieńcowych - Brykczyński, Mirosław; Ślozowski, Paweł; Grudniewicz, Seweryn (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Nawrót dolegliwości wieńcowych po uprzedniej chirurgicznej rewaskularyzacji tętnic wieńcowych zwykle jest spowodowany postępem choroby podstawowej. W pracy przedstawiono przypadek mężczyzny leczonego od ponad 12 lat z powodu choroby wieńcowej, u którego wykonano pomostowanie aortalno-wieńcowe (ang. coronary artery bypass graft – CABG) z użyciem obu tętnic piersiowych. Po 10 latach od operacji chory zgłosił się z nietypowymi dolegliwościami wysiłkowymi sugerującymi nawrót choroby wieńcowej. Bóle w klatce piersiowej nasilały się przy jakichkolwiek wysiłkach wykonywanych prawą ręką. Szczegółowa diagnostyka wykazała zamknięcie pnia ramienno- -głowowego przy współistniejącym zwężeniu tętnicy szyjnej wspólnej i kręgowej lewej. Mimo to chory nie prezentował w chwili badania żadnych istotnych zaburzeń neurologicznych. Poprzez częściową, górną resternotomię wszczepiono rozwidloną protezę naczyniową do aorty wstępującej oraz tętnicy szyjnej wspólnej i podobojczykowej prawej. Następnie w trybie planowym wykonano przezskórną plastykę zwężenia tętnicy szyjnej wspólnej lewej.