WADY WRODZONEZespół heterotaksji u pacjenta z wrodzoną anomalią przewodu piersiowego i ubytkiem worka osierdziowego – opis przypadku - Kwaśniak, Ewelina; Juściński, Jacek; Haponiuk, Ireneusz; Chojnicki, Maciej; Jaworski, Radosław; Steffek, Mariusz; Zabolska, Irena; Mozol, Krzysztof; Zieliński, Jacek; Gierat-Haponiuk, Katarzyna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Przedstawiono przypadek 3-miesięcznego pacjenta z zespołem heterotaksji typu izomeryzmu prawego uszka, z towarzyszącym nieprawidłowym położeniem serca oraz wrodzonym ubytkiem worka osierdziowego leczonego operacyjnie z powodu ubytku w przegrodzie międzykomorowej (ang. ventricular septal defect – VSD) typu malalignment i częściowego nieprawidłowego spływu żył płucnych (ang. partial anomalous pulmonary venous connection – PAPVC). Ubytkowi ściany osierdzia w okolicy uszka lewego przedsionka i dodatkowej lewej żyły głównej górnej (ang. left superior vena cava – LSVC) towarzyszył nietypowy przebieg przewodu piersiowego. Wypreparowanie LSVC w trakcie przygotowań do kaniulacji serca spowodowało uporczywy, oporny na leczenie zachowawcze chłonkotok, wymagający rewizji i operacyjnego zaopatrzenia przewodu piersiowego. Współistniejący zespół heterotaksji, w związku z nieprawidłową symetrią i położeniem narządów klatki piersiowej, może stanowić czynnik ryzyka powikłań pooperacyjnych.