TORAKOCHIRURGIAChłonkotok jako problem torako- i kardiochirurgiczny. Część I. Diagnostyka i objawy kliniczne - Rokicki, Wojciech; Rokicki, Marek; Filipowski, Marek; Wojtacha, Jacek; Zygo, Agnieszka (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Chłonkotok (ang. chylothorax ) jest stosunkowo rzadkim schorzeniem ocenianym w wybranych grupach pacjentów na 0,5–2,0% przypadków. Podstawową przyczyną chłonkotoku jest zatkanie przewodu piersiowego (pp) przez nowotwory śródpiersia i/lub uszkodzenie jego ściany w czasie zabiegów torako-kardiochirurgicznych. Nieleczony chłonkotok w krótkim czasie może doprowadzić do hipowolemii, hipotensji, hipoproteinemii, wyniszczenia, spadku odporności, wstrząsu, a nawet zgonu chorego. W przedstawionym doniesieniu autorzy omawiają anatomię pp, wczesne i późne objawy kliniczne chłonkotoku oraz współczesne zasady diagnostyki tego schorzenia.