Ciała obce w drzewie oskrzelowym u dorosłych - Pawełczyk, Konrad; Marciniak, Marek; Kacprzak, Grzegorz; Porębska, Irena; Kołodziej, Jerzy (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wstęp : Ciała obce w drzewie oskrzelowym u dorosłych są spotykane rzadziej niż u dzieci, mogą jednak stanowić poważny problem diagnostyczny i terapeutyczny. Celem pracy jest ocena okoliczności aspiracji, metod leczenia i powikłań oddechowych spotykanych po usunięciu ciała obcego. Materiał i metody : Retrospektywnie oceniono 29 709 bronchoskopii przeprowadzonych w latach 1999–2009 w Dolnośląskim Centrum Chorób Płuc we Wrocławiu. Wyniki: Ciała obce w drzewie oskrzelowym stwierdzono u 43 chorych (0,14%). W większości przypadków (69,8%) aspiracja spodziewana była przed przyjęciem do szpitala, czynniki ryzyka stwierdzono u 11 osób (25,6%). Czworo chorych (9,3%) leczono w trybie ambulatoryjnym. Czas hospitalizacji był dłuższy, gdy nie spodziewano się aspiracji ciała obcego (średnio 9,6 dnia) w porównaniu z chorymi ze znanym wywiadem (średnio 4 dni). Ciała obce usuwano za pomocą bronchofiberoskopu (37,2%), sztywnego bronchoskopu (55,8%) bądź poprzez torakotomię (7%). Ziarninę obserwowano u większości chorych z diagnozą postawioną powyżej tygodnia od aspiracji (17/21 – 81%) i tylko u 2 przyjętych do 7 dni od początku choroby (2/22 – 9%). Czworo chorych wymagało dalszej hospitalizacji z powodu powikłań oddechowych (ziarnina, zapalenie płuc). Pacjenci ci byli leczeni z sukcesem przy użyciu argonowej koagulacji plazmowej oraz antybiotykoterapii. Wnioski : U chorych z czynnikami ryzyka, z przetrwałymi objawami ze strony układu oddechowego, należy rozważyć możliwość aspiracji ciała obcego. Wcześnie wykonana bronchoskopia pozwala na uniknięcie późniejszych powikłań. Większość ciał obcych (> 90%) można usunąć przy użyciu bronchofiberoskopu lub bronchoskopu sztywnego, jedynie nieliczni chorzy wymagają torakotomii. W przypadku wczesnej diagnozy, braku uszkodzenia śluzówki drzewa oskrzelowego i braku towarzyszących powikłań oddechowych zaleca się leczenie w trybie ambulatoryjnym. Powikłania oddechowe po usunięciu ciała obcego są rzadkie i całkowicie wyleczalne.