Zastosowanie techniki intensywnej modulacji wiązki w leczeniu uzupełniającym chorych z miejscowo zaawansowanym złośliwym międzybłoniakiem opłucnej poddanych zewnątrzopłucnowej pleuropneumonektomii – opis dwóch przypadków - Kowalski, Dariusz M.; Winiarczyk, Kinga; Knetki-Wróblewska, Magdalena; Krzakowski, Maciej; Orłowski, Tadeusz; Zajda, Katarzyna; Garmol, Dariusz; Jaśkiewicz, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Złośliwy międzybłoniak opłucnej jest nowotworem o złym rokowaniu. Przyczyną niepowodzeń leczenia są zarówno wznowa miejscowa, jak i rozsiew choroby. Poprawę wyników leczenia może przynieść postępowanie wielodyscyplinarne obejmujące leczenie operacyjne, systemowe i napromienianie. Zaprezentowano dwa przypadki chorych z miejscowo zaawansowanym złośliwym międzybłoniakiem opłucnej poddanych radykalnej pleuropneumonektomii, a następnie – ze względu na cechę R1 – radykalnej uzupełniającej radioterapii z zastosowaniem techniki intensywnej modulacji wiązki (ang. intensity-modulated radiation therap y – IMRT).