Rzadki przypadek raka gruczołowo-torbielowatego tchawicy wraz z przeglądem piśmiennictwa - Wierzbicka, Małgorzata; Nowak, Katarzyna; Kasprzyk, Mariusz; Szyfter, Witold; Banaszewski, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
W pracy opisano rzadki przypadek raka gruczołowo-torbielowatego tchawicy z naciekiem okolicy podgłośniowej oraz ściany przedniej przełyku. Pacjent nie zgłaszał żadnych objawów ze strony układu oddechowego. Jedyną dolegliwością był ból barku podczas gry w tenisa, co stanowiło przyczynę przeprowadzonej diagnostyki obrazowej, podczas której przypadkiem stwierdzono guz tchawicy. Pacjent był leczony operacyjnie – wykonano laryngektomię całkowitą z usunięciem 8 górnych pierścieni tchawicy, przedniej ściany górnego odcinka przełyku z rekonstrukcją wolnym płatem skórno-powięziowym z przedramienia na szypule naczyniowej. Przedstawiono przypadek obejmujący biologię guza, jego objawy, piśmiennictwo, leczenie oraz rokowania.