ANESTEZJOLOGIA I INTENSYWNA TERAPIAOkołooperacyjna kontrola glikemii u pacjentów poddanych rozległym procedurom torakochirurgicznym – rola anestezji i analgezji - Werner, Małgorzata; Misiołek, Hanna; Strojek, Krzysztof; Knapik, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2011)
Wstęp: Śródoperacyjna i okołooperacyjna obecność hiperglikemii wiąże się z niekorzystnymi wynikami klinicznymi, szczególnie u pacjentów z cukrzycą poddawanych poważnym zabiegom chirurgicznym. Okołooperacyjną odpowiedź stresową można kontrolować intensywną insulinoterapią, a wybór techniki znieczulenia i kontroli bólu może również zmniejszyć odpowiedź metaboliczną poprzez wpływ na układ współczulny. Cel: Celem pracy była ocena wpływu dwóch rodzajów śród- operacyjnego znieczulenia i analgezji na kontrolę glikemii u pacjentów z cukrzycą typu 2 i pacjentów bez cukrzycy, poddanych poważnym zabiegom torakochirurgicznym. Materiał i metody: Do badania włączono 80 pacjentów w wie- ku 57 ±9 lat poddawanych zabiegom torakochirurgicznym. Pacjen- tów podzielono na 4 grupy: I – znieczulenie ogólne i zewnątrz- oponowe piersiowe (ang. thoracic epidural anaesthesia – TEA), pacjenci bez cukrzycy; II – całkowite ogólne znieczulenie dożylne (ang. total intravenous anaesthesia – TIVA), pacjenci bez cukrzycy; III – znieczulenie ogólne i TEA, pacjenci z cukrzycą typu 2; IV – TIVA, pacjenci z cukrzycą typu 2. Analgezja pooperacyjna miała formę znieczulenia zewnątrzoponowego piersiowego sterowanego przez pacjenta z użyciem ropiwakainy (grupa I i III) lub analgezji sterowanej przez pacjenta (PCA) z użyciem morfiny (grupa II i IV). U wszystkich pacjentów zastosowano protokół intensywnej insulinoterapii w celu osiągnięcia poziomu glukozy rzędu 80–110 mg/dl. Dokonano oceny wartości glikemii oraz zapotrzebowania na insulinę podczas znieczulenia oraz przez trzy dni po zabiegu. Wyniki : Nie wykazano żadnych znaczących różnic pomiędzy grupami w średnich ± odchylenie standardowe stężeniach glukozy we krwi czy w zapotrzebowaniu na insulinę podczas znieczulenia. Pooperacyjne stężenia glukozy oraz zapotrzebowanie na insulinę nie różniły się pomiędzy badanymi pacjentami ani też nie zależały od rodzaju analgezji. Wnioski : Rodzaj znieczulenia oraz analgezji pooperacyjnej nie wpływa na glikemię i zapotrzebowanie na insulinę u pacjentów z cukrzycą typu 2 ani u pacjentów bez cukrzycy poddawanych poważnym zabiegom torakochirurgicznym.